A spam, az informatikában kevésbé elterjedt nem hagyományos értelemben vett rövidítések egyike, amely kevésbé tisztán és egyértelműen meghatározható fogalom.

Mielőtt egy Monty Python jelenet nyomán elterjedt volna a spam kifejezés, unsolicited mailnek, magyarul kéretlen levélnek, esetleg levélszemétnek hívtuk a kommunikációnak ezt a formáját.

Általánosságban véve a spam tehát egy olyan e-mail, amit nem kértünk, és semmi kedvünk elolvasni majd, amikor meglátunk egyet, ötleteink támadnak a feladó felmenővel, és azok foglalkozásokkal kapcsolatban… A spamek olvasása sem financiális, sem intellektuális haszonnal nem kecsegtet, egy-egy kósza ötlet megfogalmazásánál kívül.

Mielőtt azonban a spam mappába hajítanánk a közüzemi tartozásokat, vagy megkérnénk arra a spamszűrőink, hogy dobja ki a kellemetlenkedő ügyfél sokadik levelét, gondoljunk arra, hogy levelező partnereink leszerelhetik a villanyóránkat, felhívhatják a főnökünket, vagy más céget is választhatnak.

A spameket 5 nagy csoportja tudjuk bontani, melynek nagy része reklámlevél, scam, adathalász levél, zsaroló levél, esetleg vírus. Az adathalász leveleket már részletesen bemutattuk előző blogposztunkban, ebben a cikkben pedig körbejárjuk a spam többi fajtáját, és azok ismertetőjeleit!

A reklámlevél

Egy reklámlevél jogilag akkor minősül spamnek, ha előzetes felhatalmazás nélkül küldik el nekünk, vagy ha nincs lehetőségünk leiratkozni róluk. Ez alól kivételt jelent az első „kapcsolatfelvételi e-mail”. Egy cég hivatalos elérhetőségére küldött levél esetén még ennél is bonyolultabb a szabályozás.

A jogszerűtlenül működő cégek mellett sok agresszív marketinget folytató vállalkozás mozog a szürke zónában. Erre jó példa, amikor a törzsvásárlói programhoz való csatlakozás feltétele a hírlevelek fogadása, így az árengedményekért cserébe át kell vegyük a leveleiket. A jog nem kötelez minket ezeknek az e-mailek az elolvasására, attól még, hogy egy hír- vagy reklámlevelet jogszerűen kapunk meg, nyugodtan kezelhetjük spamként, de ilyenkor nem érdemes azt „jelentenünk”, hiszen itt már a saját szubjektív megítélésünkről van szó. Egyes levelezési rendszerek a spam vagy levélszemét mappa tartalma alapján is igyekeznek a központi szűrésükön finomítani, amely minden felhasználójukra vonatkozik. Így, ha lehet az általunk szubjektíven spamnek minősített leveleket ne jelentsük, és ne a spam mappába tegyük. Egy komolyabb levelezőrendszerben megoldható, hogy a feladó, tárgy, vagy egyéb tartalmak alapján száműzzük a feleslegesnek ítélt leveleket egy általunk létrehozott mappába.

A scam

A scamek lényege, hogy valamivel megpróbáljanak minket átverni, legtöbbször könnyű pénzszerzéssel kecsegtetve. A feladóik etikátlan, vagy törvénytelen ajánlatokat tesznek, majd nagy haszon reményében egy apró összeget próbálnak kiszedni belőlünk (az ajánlat etikátlanságával, törvénytelenségével próbálják biztosítani, hogy miután megrövidítettek minket, ne forduljunk a hatóságokhoz). Klasszikus témái az ilyen e-maileknek a nigériai gyémántbányák, az örökös nélküli bankszámlákon álló pénzek, a Google vagy más ismert internetes cégek állítólagos nyereményjátékai. Egy másik nagy témakör a reklámlevélnek kinéző levelek, és az ismerkedésnek, kapcsolatfelvételnek álcázott levelek.

Legyünk óvatosak a túl csábító ajánlatokkal, és a láthatóan gépi fordítással készült, magyartalan, vagy a hivatalosnak tűnő, ám furcsa linkeket tartalmazó, esetleg link rövidítéseket alkalmazó levelekkel. Az ilyen levelek törlésénél, csak akkor járhatunk el még jobban, ha azt spam gyanúsként jelentjük, így nem csak abban segítünk a rendszernek, hogy a továbbiakban kevesebb ilyen levelet kapjunk, de a szolgáltatónk többi ügyfelét is megszabadíthatjuk sok kéretlen levéltől. Sok rendszergazda tovább is küldi ezeket a spameket olyan központi adatbázisokba, amelyekkel globálisan megállítható az adott feladó.

Zsaroló levelek

A zsaroló levelek tulajdonképpen a scamekhez tartoznak, hiszen itt nem igazi zsarolásról van szó. A legtipikusabb zsaroló levél mostanság azt állítja, hogy feltörték a routerünket, számítógépünket, hozzáfértek minden adatunkhoz, és felvették a webkameránkon, ahogy a gépünk előtt pornót nézünk, önkielégítünk, amit elküldenek az ismerőseinknek, ha nem küldünk nekik egy bizonyos összeget bitcoin-ban (a bitcoin egy olyan kriptovaluta, amelynél a pénzmozgások nem visszakövethetőek).

Nos, a jó hír ezzel kapcsolatban, hogy ez a típusú zsarolólevél minden esetben üres blöff. A maga nemében persze igazi műremek, sokszor az elterjedt közösségi média oldalakról kiszivárgott jelszavainkat leírják nekünk bennük, saját e-mail címünket is hamisítják, mint feladót, és mindent elkövetnek, hogy hitelesnek látszódjon.

E-mail vírusok

Az e-mail vírusok manapság szerencsére ritkák, és csak csatolmányokon keresztül fertőznek. Egy vírusirtó a gépünkön megállítja azokat, amelyek esetleg a levelezőszolgáltatónk szűrésén átcsúsztak. Mindezek dacára ne kísértsük a sorsot, ne nyissunk meg olyan futtatható csatolmányokat, mint pl. .bin, .bat, .cmd, .com, .exe, .inf, .mst… Figyeljünk a végződésekre, hisz a vírusok gyakran a kiterjesztés megduplázásával próbálnak megtéveszteni minket, mint a számla.doc.exe.

Miért nem képesek a szolgáltatók 100%-osan kiszűrni az ilyen leveleket?

Ma már kitűnő algoritmusok léteznek a scamek felderítésére, és az álzsaroló levelek felismerésére, de minden szolgáltató és ügyfél rémálma, hogy olyan leveleket töröl, amiket nem kellett volna. Melyik algoritmus tudná megmondani, hogy nem genetikai kutatók e-maileznek nekünk a pénisz növelésről, vagy nem befektetési céllal akarunk bitcoint vásárolni, esetleg, hogy nem egy rég nem látott ismerős küld nekünk pikáns leveleket?! Így tehát marad az a felállás, hogy a nem egyértelműen spam leveleket a szolgáltató nem törli, nem teszi a spam mappába, csak megjelöli. Ennek a metódusnak a finomhangolása a fejlettebb rendszerekben akár e-mail címenként elérhető. A legnehezebben szűrhető kategória, a már említett szürke zóna, ezt a felhasználónak magának kell kezelnie. A téma fontosságát jelzi, hogy a Statiszta forrásai szerint az internetes levelezési forgalom döbbenetesen nagy része, több mint 45%-a spam.

Saját W5-ös fejlesztéseinknek köszönhetően spamszűrő-rendszerünk a legmodernebb megoldást nyújtja a vállalkozások számára. Hisz jól tudjuk, hogy…

Értéket tárolunk!