Amikor a levelező kliensünkben egy fiókot hozzáadunk, a küldéshez használt beállítások mellett meg kell adnunk, hogy beérkező leveleinket milyen módon szeretnénk letölteni, vagyis olvasni. Itt általában két opció van: a POP3 és az IMAP.

POP3

A POP (Post Office Protocol) segítségével a levelező kliens letöltheti a fiókba érkező leveleket. A hármas a névben az évek során fejlesztett verziójára utal. Előnye, hogy ezzel a saját eszközön tároljuk és folyamatos internet kapcsolat nélkül olvashatjuk/kezelhetjük leveleinket.

Hátránya, hogy alapesetben letöltés után az üzenet törlődik a szerverről. Fontos megjegyezni, hogy az „alapeset” mindig a használt levelezőkliens alapértelmezett beállítása, például az újabb Outlook esetén alapértelmezetten be van kapcsolva, hogy x ideig őrizze meg a leveleket a szerveren. Ha ezt nem állítjuk be, akkor a bejövő/kimenő leveleket egyszerre csak egy eszközön tárolhatjuk, vagyis, ha egy levelet elolvastunk vagy megírtunk a számítógépünkön, az például a mobilunkon már nem fog megjelenni a kimenő üzenetek között.
Az is hátránya, hogy ha helyben szeparáljuk leveleinket kézzel vagy kliens oldali szűrőkkel, azok nem szinkronizálódnak a többi eszközünkre. Ha a szerveren beállított szűrők mozgatják őket különböző mappa struktúrába, a POP3 azokat nem kezeli, nem tölti le – emiatt azt gondolhatjuk, nem érkeznek meg a levelek.

A POP3 (Post Office Protocol version 3) előnyei és hátrányai összegezve:

+ Egyszerű felépítés: A POP3 protokoll belső parancsai egyszerűbbek, mint az IMAP-éi. Az e-mailek letöltésekor a szerverről a helyi eszközökbe kerülnek, ami lehetővé teszi az offline hozzáférést.

+ Bő tárhely korlát: Mivel az e-maileket a helyi eszközre tölti le, nincs szükség szerveren tárolt másolatra, a helyben tárolt leveleknek csak a számítógép tárhely kapacitása szab határt

+ Gyors hozzáférés: A POP3 gyorsabb hozzáférési lehetőséget biztosít, mivel nem kell az összes üzenetet egyidejűleg letölti a szerverről (a korábban kapott emaileket már letöltve tárolja az eszközön). Ez különösen előnyös lehet lassabb internetkapcsolat esetén.

– Korlátozott hozzáférés: A POP3 protokoll nem biztosít távoli szinkronizációt. Az üzeneteket letöltő eszközön tárolja, ami azt jelenti, hogy ha más eszközről próbálod elérni az üzeneteidet, amikből nincs másolat a szerveren, azok nem lesznek elérhetőek vagy szinkronizálva.

– Adatvesztés kockázata: Mivel az e-mailek csak a helyi eszközön tárolódnak, előfordulhat, hogy adatokat veszítesz, ha a készüléked elromlik vagy elveszik.

– Biztonsági kockázatok: Mivel az e-mailek a helyi eszközön tárolódnak, a biztonsági kockázatok nőhetnek. Az eszköz elvesztése vagy feltörése esetén adataid veszélyeztetve lehetnek.

IMAP

Az IMAP (Internet Message Access Protocol) a POP3 megoldás szöges ellentéte. Leveleink a szerveren tárolódnak, de bármelyik eszközünkre ugyanúgy szinkronizálódnak. Például, ha egy levelet áthelyezek egy másik mappába, vagy csak megjelölöm olvasottként, a módosítások a mobil alkalmazásban is ugyanúgy látszódni fognak a frissítés után.

Az IMAP hátránya akkor mutatkozik meg, ha éppen nem vagyunk internet közelében, habár szintén beállítás kérdése előfordul, hogy a levelező kliensek csak néhány információt, vagy a levél tartalmának csak töredékét tárolják helyben a beszúrt képek vagy csatolmányok nélkül. Ilyenkor nem tudunk teljes egészében dolgozni az üzenetekkel. Persze a komolyabb kliensekben konfigurálható, hogy teljes másolatot tároljon helyben is.

Nézzük meg, miért:

+ Távoli hozzáférés: Az IMAP lehetővé teszi, hogy bárhonnan, amikor csak szeretnéd, elérhesd az e-mailjeidet. Nem kell aggódnod azért, hogy az üzeneteid csak egy helyre vannak korlátozva – bárhol is vagy, könnyen hozzáférhetsz.

+ Szinkronizáció: Az IMAP gondoskodik arról, hogy az üzeneteid mindig naprakészek legyenek. Tehát ha az egyik eszközödön letöltesz vagy törölsz egy e-mailt, az a változtatás az összes többi eszközödön is érvényesül. Akárhol vagy, mindig látod az üzeneteket és a frissített állapotukat.

+ Mappák és címkék: Az IMAP lehetővé teszi, hogy rendezd az e-mailjeidet különböző mappákba vagy címkékkel lásd el őket. Így könnyedén megtalálhatod őket később és rendben tarthatod a postaládádat.

+ Biztonságos tárolás: Az IMAP a szerveren tárolja az e-maileket, tehát nem kell aggódnod azért, hogy elveszíted az adatokat. Ha véletlenül elveszíted az eszközödet, az e-mailjeid nem vesznek el.

– Szükség van internetkapcsolatra: Az IMAP használatához internetkapcsolatra van szükség. Ha nincs hálózati kapcsolat, és nincs helyi másolat a levelezőkliensedben, akkor nem tudod elérni az e-mailjeidet, és nem tudod szinkronizálni őket az eszközeid között.

– Tárhelykorlát: Az IMAP esetén a tárhely limitált lehet a szolgáltatódnál. Ha megtelt a tárhelyed, korlátozva lesz az új e-mailek tárolása vagy további tárhelyet kell vásárolnod.

– Lassabb letöltési sebesség: Az IMAP esetén az e-mail letöltése és megjelenítése időbe telhet, mivel többségében a szerverről tölti le az üzeneteket. Ez lassabb lehet, mint a helyi letöltés a POP protokoll esetén.

Mivel manapság már szinte mindenhol biztosított a folyamatos internetkapcsolat, és valószínűleg mindenki több eszközét is használja levelezésre, ezért az IMAP használatát javasoljuk. Ha mindezek hátterében pedig a szolgáltató egy jól megvalósított, korszerű szerver oldali levélszűrőt biztosít, akkor nyugodtan hátradőlhetünk, és élvezhetjük a biztonságos és hibamentes levelezés örömeit.