Új időszámítás a bankolásban. E-mail címre is utalhatunk

Szabó Ádám

Március másodikától jelentősen megváltozik a hazai bankolás, azonnal tudjuk rendezni a pénzügyi tranzakciókat.

„Ma a bankközi átutalások csak munkanapokon, 7 és 17 óra között, átlagosan 1-2 óra alatt teljesülnek. Március 2-tól viszont a Magyar Nemzeti Bank elindítja az Azonnali Fizetést amellyel a 10 millió forint alatti elektronikus úton indított belföldi forintátutalások az év minden napján, 0-24 óráig, 5 másodperc alatt teljesülnek.” Olvasható az MNB oldalán.

Mi ebben az újdonság?

Az Azonnali Fizetés újdonsága, hogy elfelejthetjük a bonyolult számlaszámokat is: ezentúl számlaszám helyett akár a számlavezető bankunknál regisztrált e-mail címet, vagy telefonszámot is megadhatunk azonosítóként. Az azonnali fizetés maga a „készpénz nélküli készpénz”, ami kényelmes és versenyképes alternatívája a készpénzes fizetésnek.

Milyen e-mail címmel működik?

Minden számlanyitás során meg kellet adnunk egy e-mail címet, amit regisztráltak az adott számlához és fogyasztóhoz. Erre az e-mail címre érkezhettek különböző szintű információk a bankoktól a számla egyenlegtől a marketinges üzenetekig bezárólag gyakorlatilag bármi. Egy e-mail cím több számlához, banki ügylethez is megadható volt.

Március 2-től a számlához tartozó e-mail sokkal fontosabb szerepet tölthet be, hiszen egyedi azonosítóként kezelhető. Bár egy számlaszámnál jóval egyszerűbb lesz megadni az utalásoknál, de ingyenes szolgáltatóknál használt e-mail címek esetében két fontos dolgot kell mérlegelnünk.

  • Mennyire egyedi az e-mail címünk?
  • Mennyire biztonságos e-mail címünk?

Nem egyedi az e-mail cím?

Az e-mail címek egyediségét elsősorban a @ jel utáni domain adja, másodsorban a @ jel előtti rész. Ráadásul az előtagok esetében nagyon kicsi különbségek lehetnek különböző felhasználók által használt e-mail címek esetében. Például:

Ezek mind-mind más felhasználókra mutatnak. Ellenben egy saját domainnel használt, például adam@minta.hu e-mail cím esetében egy esetleges elgépelés csak azt eredményezheti, hogy levelünket visszadobja a rendszer és így nem utalunk téves címre.

Ha a banki utalások tekintetében vizsgáljuk az e-mail címeket, fontos, hogy a @ jel előtti user név legyen nehezen elgépelhető, ne tartalmazzon bonyolult számokat, karaktereket, és legyen könnyen kiejthető egy esetleges telefonos bediktáláshoz. Ezeknek a kritériumoknak nehezen feleltethető meg egy-egy ingyenes szolgáltató, ahol a user név kialakítása nem csak rajtunk múlik.

Miért fontos a biztonságos e-mail cím?

A fenti változtatások miatt különösen fontos lehet, hogy biztonságos e-mail címet adj meg a bankoláshoz, hiszen az adathalászok kiemelt figyelmet fordítanak majd adataid megszerzésére.

Irányát tekintve az adathalászat kétféle lehet: kaphatunk adathalász levelet, de adhatnak fel a mi nevünkben is. Utóbbi esetben meg kell különböztetnünk ha ténylegesen a mi - feltört - rendszerünkön keresztül kommunikálnak, vagy csak a mi nevünkben mennek ki ilyen jellegű levelek. Ebben sajnos nagyon sok esetben üzleti levelezésünkre használt email-címünk ad támadási pontot. A hazai cégek a mai napig használnak olyan, ingyenes levelező megoldásokat, ahol például sajatcegnev@gmail.com fiókkal oldják meg cégük működését. Korábbi bejegyzésünkben írtunk a saját, egyedi domain fontosságáról, most ezt szeretnénk megerősíteni. Egy sajatcegnev@gmail.com cím használata esetén az adathalászok könnyen be tudnak regisztrálni egy sajátcégnév.hu/.com domaint, ami alól kéretlen üzeneteket küldhetnek a céged nevében! Ez igazán fájdalmas végeredménnyel járhat. Például minden további nélkül közölhetik az ügyfeleinkkel, hogy megváltozott a bankszámlaszámunk, akik innentől rossz helyre utalnak, és mire erre rájövünk, akár egy teljes havi árbevételünk köthet ki illetéktelenek kezében.

Lássunk pár egyszerűen végrehajtható megoldást, amivel könnyen használhatjuk e-mail címünket a banki utalásokhoz.

Domain

Regisztráljunk saját domainnevet. Ha vállalkozásként használod, jobban bíznak majd bennünk a partnereid, hiszen a saját céged neve szerepel majd minden egyes leveledben. A céged mérete sem korlátozhat: biztosan megtalálod azt a szolgáltatást, ami professzionális levelezési megoldást jelent. Ha mindenképpen nagy e-mail szolgáltatónál üzemeltetsz üzleti levelezést, fent említett nyereményjáték-levelek elkerülése érdekében használj olyan e-mail címet, melyet nehéz kitalálni, de a barátok, családtagok vagy az üzleti partnerek számára egyértelmű. Egy másik lehetőség az, ha figyelmen kívül hagyjuk az így kapott spam-et, így a csalók számára nincs bizonyíték arra, hogy a cím aktív.

Biztonsági beállítások

Az ingyenes levelező megoldásokkal szemben az egyedi domaineket kínáló megoldásokhoz könnyen kezelhető menedzsment felületet kaphatunk, ahol egyrészt minden, a cég egész levelezését érintő adatot és statisztikát láthatunk, másrészt többlépcsős biztonsági rendszerrel védhetjük adatainkat.

Jelszó

Nagyon fontos, hogy minden e-mail címünket a lehető legnagyobb biztonságú jelszóval védjük. Ebben segítségünkre lehetnek a levelező rendszerek által generált automatikus jelszavak, szemben a felhasználók által beállított, sok esetben igen könnyen feltörhető jelszavakkal szemben. Ha megtaláltuk a megfelelően biztonságos jelszót, fordítsunk kellő figyelmet megtartására is. Soha ne áruljuk el, ne mondjuk el telefonban, ne írjuk le e-mailben. Gyakori, hogy több fiókhoz ugyanazt a jelszót használják - ezt semmiképpen sem javasoljuk, főleg, ha üzleti levelezésről van szó!

Megoldás? Válaszd az üzleti levelezést!

Megnézem az egyedi levelezés csomagokat

Megnézem

Alapvetően az adatok mennyisége, minősége és a velük történő folyamatok összessége különbözteti meg az üzleti levelezést az általános, bármely webszerver, nyilvános, országos- vagy világhálózat által nyújtott e-mail szolgáltatástól.

Mi, a W5hostnál egy kifejezetten üzleti szervezetek igényeit kiszolgáló megoldást hoztunk létre, ahol a partnereink adatainak biztonsága és rájuk szabott felhasználhatósága a legfontosabb.

Mit nyújt a W5host üzleti levelezés?

Maximális szinkronizáció

Mobileszközről is elérhető, reszponzív, intuitív kezelőfelület, ami minden eszközre szinkronizálja a beállításokat.

Moduláris felépítés

Egyedi, rugalmas konstrukciók a vállalkozás igényeire szabva.

Kiesésmentes szolgáltatás

A levelezés minden pillanatban elérhető, az e-mailek elküldésre kerülnek és megérkeznek.

Kevesebb spam

Intelligens és testre szabható spam szűrőnk távol tartja a kéretlen levelek sokaságát a postafiókokból.

Valódi szakértői segítség

Rendszergazdai szintű támogatás minden ügyfél részére.

Kiemelt biztonság

A biztonsági funkciók segítenek megvédeni az értékes üzleti adatokat.

Kérj egyedi ajánlatot!

Feliratkozom a cikksorozatra!

Szabó Ádám
Szabó Ádám

Szabó Ádám eredményközpontú marketingszakember több, mint 10 éves szakmai tapasztalattal kreatív és innovatív marketing-, és értékesítési stratégiák kidolgozásában és végrehajtásában. Szakterületei az FMCG és az IT.