Spamszűrés mesterfokon

Csepregi Zoltán

Fejlesztéseinknek köszönhetően spamszűrő-rendszerünk a legmodernebb megoldást nyújtja a vállalkozások számára. Egyedi igények alapján széles körben bővíthetőek a szűrési feltételek. A beállítás után a megadott szabályok automatikusan szinkronizálódnak és mindenhol érvényesek lesznek, nem kell minden levelező kliensben külön beállítani őket, persze a lehetőség továbbra is megmarad azok használatára is.

Mi is az a SPAM? 

Spamszűrés feketén-fehéren

Alábbi cikkben vezető fejlesztőnk segít rövid áttekintést adni saját fejlesztésű SPAM-szűrő rendszerünk megismeréséhez.

Egy e-mail feldolgozásának négy lehetséges kimenete lehet:

  • A rendszer elutasítja és nem érkezik meg a fiókunkba

  • A rendszer SPAM gyanújával pontozza, majd egy beállított szűrő a pontszám alapján áthelyezi a levélszemét mappába

  • A rendszer SPAM gyanújával pontozza, de ennek ellenére a beérkező üzenetek közé kerül

  • A beérkező üzenetek közé, vagy egyedi szortírozás alapján egy másik mappába kerül

Rendszerünk figyelembe veszi, ha a feladó IP címe, vagy domain neve szerepel egy bizonyítottan SPAM leveleket küldő listán. Az így kiszűrt leveleket a rendszerünk automatikusan visszautasítja, amiről a feladó értesítést is kap.

Ezután egy általunk konfigurált szűrésen halad át minden levél, ami több szempont szerint megvizsgálja azokat, és beállít egy pontszámot a levélszemét gyanújának mértéke alapján. Figyeli a levél szabványosságát, tartalmát és tárgyát, valamint a csatolmányokat is. Minél magasabb pontszámot ér el egy üzenet, annál valószínűbb, hogy kéretlen levelet kaptunk.

Ezen kívül lehetőségünk van fekete- és fehérlistákat létrehozni, valamint egyedi szűrőfeltételekkel testreszabni az alapértelmezett konfigurációt az általunk kezelt fiókoknál.

Feketelista

A feketelistára bejegyzett e-mail címekről vagy akár teljes domainekről érkező leveleket a rendszer mindenképpen veszélyesnek jelöli és maximális pontszámot kapnak a SPAM-szűrés szempontjából. Akkor érdemes ezt a funkciót használnunk, ha például egy címről rengeteg kéretlen levelet (reklámot, hirdetést) kapunk, ami nem feltétlenül SPAM, de nem szeretnék, ha helyet foglalnának a fiókunkban.

Fehérlista

Az úgynevezett fehérlista, vagy whitelist pedig pont a fenti ellentéte. Amennyiben biztosak vagyunk abban, hogy egy címről érkező levelek biztonságosak és szeretnénk olvasni azokat, viszont a rendszerünk mégis úgy ítélte meg, hogy levélszemetek, adjuk hozzá ehhez a listához, így onnantól kezdve a bejövő levelek közé kerül. Egy kivétel lehet: ha a feladó szerepel egy fent is említett globális feketelistán.

Javasoljuk, csak akkor vegyünk fel egy címet vagy domaint a listára, ha a rendszerünk tévesen pontozza és SPAM-ként jelöli. Ez azért fontos, mert mivel a spammerek hamisíthatják a feladót, fals címet is hozzáadhatunk a whitelist-hez, amivel a spameket is beengedjük.

Egyedi szűrők

Az üzleti levelezés egyszerűen bejegyzésemben említett egyedi szűrő hozzáadási lehetőségével további, személyre szabott feltételekkel szűrhetjük leveleinket. A spammerek gyakran használnak megtévesztő vagy figyelemfelkeltő szövegeket az e-mailek tárgyában, például „Ez nagyon fontos”, vagy „NE TÖRÖLD KI!”. Az ilyenek könnyedén kiszűrhetők egy egyedileg összeállított szűrővel, így ezek a levelek aztán áthelyeződnek a SPAM mappánkba, vagy akár azonnal törölhetjük is azokat.

Megbízható hálózatok

Az említett három funkción túl lehetőségünk nyílik további, kifinomultabb megoldásokra is, amennyiben a felületen bekapcsoljuk a „Haladó nézet” opciót. Ilyen például a lista, amire felvehetünk az általunk biztonságosnak vélt hálózatokat, IP címeket. Az ezekről a címekről érkező leveleket a rendszer a fehérlistához szereplőkön hasonlóan megbízhatónak fogja jelölni, így a bejövő levelek közé kerülnek (a már említett globális feketelisták kivételei itt is érvényesek).

Egyéb SPAM beállítások

Ha a fenti lehetőségek megfelelnek számunkra, megérkeznek a fontos leveleink, nem kapunk SPAM-eket, akkor nincs több dolgunk. Ha azonban további szűrésre van szükségünk, a menedzsment felületen akad még pár hasznos funkció.

Alapértelmezésben a levelezőrendszer nem tesz különbséget a levelek között nyelvek alapján, mivel sok ügyfél távolkeleti, vagy dél-amerikai ügyfelekkel is levelezik. Azonban, ha úgy látjuk, hogy Kínából, Koreából vagy más egzotikus helyről olyan SPAM-ek érkeznek fiókunkba, amiket a SPAM-szűrő nem érzékel, megadhatjuk, milyen nyelveken várunk leveleket, így más nyelvi tartalmakat a SPAM szűrő gyanúsnak ítél. Tipikus beállítás lehet például a magyar, angol és német nyelvű levelek megadása.

Lehetőségünk van arra is, hogy a rendszer a SPAM-nek jelölt levelek mellé csatolja az ellenőrzés eredményét. Itt megadhatjuk, hogy csatolmányként szeretnék, vagy a levél tartalmához fűzze hozzá azt.

Bekapcsolhatunk egy úgynevezett „Mesterséges Intelligencia” opciót is, amivel engedélyezzük, hogy a SPAM-nek jelölt levelek tartalmát a rendszer automatikusan elemezze és a jövőben érkező leveleket az értékelések alapján pontozza.

SPAM jelentés

Arra is megadjuk a lehetőséget, ha szeretnéd segíteni rendszerünket a kéretlen levelek szűrésében. Amikor olyan leveleket kapsz, ami véleményed szerint SPAM, de a rendszer valamiért mégsem szűrte ki, küldd el nekünk csatolmányként a levél tartalmát a spamreport@w5host.com címre. Ezzel Te is hozzájárulsz ahhoz, hogy a szűrőink okosabbak legyenek, ami számodra és számunkra is előnyös, hiszen biztonságosabbá teszi az üzleti levelezést.

A levelek beküldése önmagában nem jelenti azt, hogy a feladó azonnal tiltólistára kerül, előtte megbizonyosodunk róla, hogy tényleges spammer-ről van-e szó.

Fontos

Előfordulhat, hogy kliensed nem támogatja, vagy nem jeleníti meg a levélszemét és egyedileg szortírozott mappáidat, így azt gondolhatod, hogy leveleid nem érkeznek meg a fiókodba. Ezt okozhatja a rosszul beállított kliens, vagy a nem megfelelő protokoll használata. Bővebben erről az IMAP vs POP3 cikkünkben olvashatsz.

Kérdésed lenne? Szeretnél további szakmai támogatást üzleti levelezésed fejlesztéséhez? Az alábbi linkre kattintva vedd tanácsadóinkkal a kapcsolatot vagy jelentkezz akár személyes konzultációnkra.

emailaudit.hu

Személyes konzultációt kérek

Megnézem

Feliratkozom a cikksorozatra!

Csepregi Zoltán
Csepregi Zoltán

Csepregi Zoltán, a W5labs márkacsoport alapítója és ügyvezetője, az Év Fiatal Üzletembere Díj kitüntetettje. Vállalkozását 2018-ban beválasztották az OTP Business Nagykövet programjába. Az IT szektorban szerzett tapasztalatait kezdetekben hálózatüzemeltetéssel és személyi informatikai szolgáltatásnyújtással alapozta meg. Induló vállalkozásának fő profilja is a hostinghoz kapcsolódott, ugyanakkor a W5labs mára egy 30 főt foglalkoztató digitális kreatív ügynökséggé nőtte ki magát, széles körű megoldásokat nyújtva a grafikai tervezéstől a webfejlesztésen át az egyedi hosting-szolgáltatásokig. Közel 15 éves szakmai tevékenysége során a kezdeti megszállottság és eltökéltség a minőségi szolgáltatások létrehozása iránti vággyá formálódott és az így összegyűjtött szakmaiságot mára már nem csak személyében, de vállalkozásán keresztül is megosztja a nagyvilággal. Az évek során szakterületévé vált a vállalkozásfejlesztés és értékesítés, a kezdeti hálózatüzemeltetésből/Linux alapú szerverüzemeltetésből nyert tapasztalat pedig kiegészült biztonságtechnikai szemlélettel, mely folyamatos fejlődésen keresztül elért naprakész tudást biztosít számára az informatika ezen területén. Ez a tudás és az IT szakma iránti elhivatottsága vezérli, hogy folyamatos tanulással és fejlesztésekkel a leghatékonyabb technológiai megoldásokat kínálja ügyfeleinek.