IMAP vs POP3

Csepregi Zoltán

Amikor a levelező kliensünkben egy fiókot hozzáadunk, a küldéshez használt beállítások mellett meg kell adnunk, hogy beérkező leveleinket milyen módon szeretnénk letölteni, vagyis olvasni. Itt általában két opció van: a POP3 és az IMAP.

POP3

A POP (Post Office Protocol) segítségével a levelező kliens letöltheti a fiókba érkező leveleket. A hármas a névben az évek során fejlesztett verziójára utal. Előnye, hogy ezzel a saját eszközön tároljuk és folyamatos internet kapcsolat nélkül olvashatjuk/kezelhetjük leveleinket.

Hátránya, hogy alapesetben letöltés után az üzenet törlődik a szerverről. Ez azt jelenti, hogy bejövő/kimenő leveleket egyszerre csak egy eszközön tárolhatjuk, vagyis ha egy levelet elolvastunk vagy megírtunk a számítógépünkön, az például a mobilunkon már nem fog megjelenni a beérkezett/kimenő üzenetek között. Ez azért is hátrány, mert csak a saját eszközünkön tároljuk a levelezésünket, így ha a gépünkkel bármi történik vagy véletlenül töröltünk egy levelet, nincs róla biztonsági másolat és nem tudjuk visszaállítani az elveszett adatot. Van néhány kliens, ami már biztosít olyan beállítási lehetőséget, hogy a szerver is őrizze meg leveleinket.

Az is hátránya, hogy ha helyben szeparáljuk leveleinket kézzel vagy kliens oldali szűrőkkel, vagy ha a szerveren beállított szűrők mozgatják őket különböző mappa struktúrába, a POP3 azokat nem kezeli, nem tölti le - emiatt azt gondolhatjuk, nem érkeznek meg a levelek.

Összegezve:

+ Folyamatos internetkapcsolat nélkül olvashatjuk és kezelhetjük leveleinket

- Egyszerre csak egy eszközön olvashatjuk és tárolhatjuk helyben leveleinket

- Alapesetben nincs mentésünk leveleinkről, nem visszaállíthatók adatvesztés esetén

- Az általunk helyben, vagy a szerveren különféle szűrők által létrehozott mappa struktúrát nem támogatja

IMAP

Az IMAP (Internet Message Access Protocol) a POP3 megoldás szöges ellentéte. Leveleink biztonságosan, a szerveren tárolódnak, de bármelyik eszközünkre ugyanúgy szinkronizálódnak. Például, ha egy levelet áthelyezek egy másik mappába, vagy csak megjelölöm olvasottként, a módosítások a mobil alkalmazásban is ugyanúgy látszódni fognak a frissítés után.

Az IMAP hátránya akkor mutatkozik meg, ha éppen nem vagyunk internet közelében, ugyanis előfordul hogy a levelező kliensek csak néhány információt, vagy a levél tartalmának csak töredékét tárolják helyben a beszúrt képek vagy csatolmányok nélkül. Ilyenkor nem tudunk teljes egészében dolgozni az üzenetekkel. Persze a komolyabb kliensekben konfigurálható, hogy teljes másolatot tároljon helyben is.

Összegezve:

+ Leveleinket a levelező szerver tárolja, ezzel megőrzi egyfajta biztonsági mentésként is

+ Minden eszközünkre szinkronizálhatóak a levelek

+ Kezeli a létrehozott mappákat, és levél megjelöléseket (olvasott, fontos, stb)

- Internetkapcsolat nélkül lehetnek gondjaink bizonyos kliensek használatával

Mivel manapság már szinte mindenhol biztosított a folyamatos internetkapcsolat, és valószínűleg mindenki több eszközét is használja levelezésre, ezért az IMAP használatát javasoljuk. Ha mindezek hátterében pedig a szolgáltató egy jól megvalósított, korszerű szerver oldali levélszűrőt biztosít, akkor nyugodtan hátradőlhetünk, és élvezhetjük a biztonságos és hibamentes levelezés örömeit.  

Feliratkozom a cikksorozatra!

Csepregi Zoltán
Csepregi Zoltán

Csepregi Zoltán, a W5labs márkacsoport alapítója és ügyvezetője, az Év Fiatal Üzletembere Díj kitüntetettje. Vállalkozását 2018-ban beválasztották az OTP Business Nagykövet programjába. Az IT szektorban szerzett tapasztalatait kezdetekben hálózatüzemeltetéssel és személyi informatikai szolgáltatásnyújtással alapozta meg. Induló vállalkozásának fő profilja is a hostinghoz kapcsolódott, ugyanakkor a W5labs mára egy 30 főt foglalkoztató digitális kreatív ügynökséggé nőtte ki magát, széles körű megoldásokat nyújtva a grafikai tervezéstől a webfejlesztésen át az egyedi hosting-szolgáltatásokig. Közel 15 éves szakmai tevékenysége során a kezdeti megszállottság és eltökéltség a minőségi szolgáltatások létrehozása iránti vággyá formálódott és az így összegyűjtött szakmaiságot mára már nem csak személyében, de vállalkozásán keresztül is megosztja a nagyvilággal. Az évek során szakterületévé vált a vállalkozásfejlesztés és értékesítés, a kezdeti hálózatüzemeltetésből/Linux alapú szerverüzemeltetésből nyert tapasztalat pedig kiegészült biztonságtechnikai szemlélettel, mely folyamatos fejlődésen keresztül elért naprakész tudást biztosít számára az informatika ezen területén. Ez a tudás és az IT szakma iránti elhivatottsága vezérli, hogy folyamatos tanulással és fejlesztésekkel a leghatékonyabb technológiai megoldásokat kínálja ügyfeleinek.