Feltörhetetlen üzleti levelező. Létezik ilyen?

Csepregi Zoltán

Naponta több milliárd olyan levél kerül elküldésre, ami fontos, bizalmas, érzékeny tartalma miatt kiemelt biztonságot igényel. Ezt az adatot tudják a hackerek is…

Készítettünk neked egy egyszerű oldalt, ahol könnyen ellenőrizheted, hogy levelezéshez használt e-mail címed esetlegesen feltörték-e, vagy olyan illetéktelen adathalászok kezébe került, akik - lásd korábbi, erről a témáról szóló cikkünket - visszaéltek vele. Hamarosan saját magad is meggyőződhetsz az eredményről, de előtte engedd meg, hogy felhívjuk a figyelmed pár olyan lépésre, amiket betartva, proaktívan védheted adataidat.

Jelszó, jelszó, jelszó!

A központi biztonsági megoldások mellett nagyon fontos, hogy minden e-mail címünket a lehető legnagyobb biztonságú jelszóval védjük. Ebben segítségünkre lehetnek a levelező rendszerek által generált automatikus jelszavak, szemben a felhasználók által beállított, sok esetben igen könnyen feltörhető jelszavakkal. Ha megtaláltuk a megfelelően biztonságos jelszót, fordítsunk kellő figyelmet megtartására is. Soha se kommunikáljunk ezzel kapcsolatban telefonban vagy e-mailben. Sokszor használunk egy jelszót, több fiókhoz is. Ezt semmiképpen sem javasoljuk, főleg nem üzleti fiókok esetében.

Nézd meg, honnan jelentkezel be!

A hackerek kedvelt eszköze, hogy fake login felületet hoznak létre, ami megszólalásig hasonlít az eredetire. Ezeket előszeretettel használják a phisinges emailekben. Mindig csak azon a felületen próbálj meg belépni, amit a szolgáltatótól kaptál. Ezzel kapcsolatos tanácsunk, hogy ne dőlj be olyan leveleknek, ahol a rendszergazda kéri, hogy változtasd meg a jelszavadat a következő felületen!

Tanítsd meg erre az alkalmazottaidat is, legyen a szervezeti kultúra része a biztonságos üzleti levelezés is.

Az adataink sosem lesznek teljes biztonságban, de a fenti információkkal felfegyverkezve alaposan megnehezíthetjük a hackerek dolgát, és még az ezzel járó üzleti kockázatot is csökkentjük.

Az alábbi linkre kattintva ellenőrizheted e-mailed, és akár személyes konzultációnkra is jelentkezhetsz, ha szakmai támogatásra lenne szükséged.

emailaudit.hu

Megnézem, hogy feltörték-e az e-mail fiókomat

Megnézem

Feliratkozom a cikksorozatra!

Csepregi Zoltán
Csepregi Zoltán

Csepregi Zoltán, a W5labs márkacsoport alapítója és ügyvezetője, az Év Fiatal Üzletembere Díj kitüntetettje. Vállalkozását 2018-ban beválasztották az OTP Business Nagykövet programjába. Az IT szektorban szerzett tapasztalatait kezdetekben hálózatüzemeltetéssel és személyi informatikai szolgáltatásnyújtással alapozta meg. Induló vállalkozásának fő profilja is a hostinghoz kapcsolódott, ugyanakkor a W5labs mára egy 30 főt foglalkoztató digitális kreatív ügynökséggé nőtte ki magát, széles körű megoldásokat nyújtva a grafikai tervezéstől a webfejlesztésen át az egyedi hosting-szolgáltatásokig. Közel 15 éves szakmai tevékenysége során a kezdeti megszállottság és eltökéltség a minőségi szolgáltatások létrehozása iránti vággyá formálódott és az így összegyűjtött szakmaiságot mára már nem csak személyében, de vállalkozásán keresztül is megosztja a nagyvilággal. Az évek során szakterületévé vált a vállalkozásfejlesztés és értékesítés, a kezdeti hálózatüzemeltetésből/Linux alapú szerverüzemeltetésből nyert tapasztalat pedig kiegészült biztonságtechnikai szemlélettel, mely folyamatos fejlődésen keresztül elért naprakész tudást biztosít számára az informatika ezen területén. Ez a tudás és az IT szakma iránti elhivatottsága vezérli, hogy folyamatos tanulással és fejlesztésekkel a leghatékonyabb technológiai megoldásokat kínálja ügyfeleinek.