Biztonságban vannak az üzleti leveleid?

Csepregi Zoltán

Naponta több, mint 205 millárd emailt írnak meg, köztük több milliárd olyat, ami fontos, bizalmas, érzékeny tartalma miatt kiemelt biztonságot igényel. Felhívjuk a figyelmed pár olyan lépésre, amiket ha betartasz, megvédheted adataidat.

Válassz biztonságos jelszót!

Léteznek úgynevezett brute-force támadások, amely során a hackerek a már megszerzett emailcímekhez jelszavakat próbálgatnak. A minőségi szolgáltatók ezeket kiszűrik úgy, hogy nem engedik, hogy valaki akárhányszor próbálkozzon a jelszavakkal, vagyis tűzfal segítségével óvják meg adatainkat.
Nagyon fontos, hogy minden e-mailcímünket a lehető legnagyobb biztonságú jelszóval védjük. Ebben segítségünkre lehetnek a levelező rendszerek által generált automatikus jelszavak, szemben a felhasználók által beállított, sok esetben igen könnyen feltörhető jelszavakkal szemben. Ha megtaláltuk a megfelelően biztonságos jelszót, fordítsunk kellő figyelmet megtartására is. Soha ne áruljuk el, ne mondjuk el telefonban, ne írjuk le e-mailben. Gyakori, hogy több fiókhoz ugyanazt a jelszót használják - ezt semmiképpen sem javasoljuk, főleg, ha üzleti levelezésről van szó!

Nézd meg, honnan jelentkezel be!

A hackerek kedvelt eszköze, hogy meghamisítják a bejelentkező felületet úgy, hogy az nagyon hasonlít az eredetire, ezeket előszeretettel használják az adathalász emailekben. Mindig csak azon a felületen próbálj meg belépni, amit a szolgáltatótól kaptál. Ne dőlj be olyan leveleknek, ahol a rendszergazda kéri, hogy változtasd meg a jelszavadat, és elküldi a linket a bejelentkező felülethez! Ha teheted, titkosított (ssl-el ellátott) csatornán keresztül levelezz, és csak saját eszközökön lépj be a fiókodba, mert más gépen lehet keylogger (reptéren, könyvtárban, egyetemen). Ne kattints ismeretlen levelekre, ne olvasd el, ne nyisd meg, ne engedélyezd a képek betöltését és a mellékleteket se töltsd le!

Tanítsd meg erre az alkalmazottaidat is, legyen a szervezeti kultúra része a biztonságos üzleti levelezés.

Az adataink sosem lesznek teljes biztonságban, de a fenti információkkal felfegyverkezve alaposan megnehezíthetjük a hackerek dolgát, és még az ezzel járó üzleti kockázatot is csökkentjük.

Készítettünk neked egy egyszerű oldalt, ahol könnyen ellenőrizheted, hogy a levelezéshez használt e-mail címed feltörték-e, adathalászok kezébe került-e, visszaéltek-e vele.
Az alábbi linkre kattintva ellenőrizheted e-mailed, és akár személyes konzultációnkra is jelentkezhetsz, ha szakmai támogatásra lenne szükséged.

emailaudit.hu

Megnézem, hogy feltörték-e az e-mail fiókomat

Megnézem

Feliratkozom a cikksorozatra!

Csepregi Zoltán
Csepregi Zoltán

Csepregi Zoltán, a W5labs márkacsoport alapítója és ügyvezetője, az Év Fiatal Üzletembere Díj kitüntetettje. Vállalkozását 2018-ban beválasztották az OTP Business Nagykövet programjába. Az IT szektorban szerzett tapasztalatait kezdetekben hálózatüzemeltetéssel és személyi informatikai szolgáltatásnyújtással alapozta meg. Induló vállalkozásának fő profilja is a hostinghoz kapcsolódott, ugyanakkor a W5labs mára egy 30 főt foglalkoztató digitális kreatív ügynökséggé nőtte ki magát, széles körű megoldásokat nyújtva a grafikai tervezéstől a webfejlesztésen át az egyedi hosting-szolgáltatásokig. Közel 15 éves szakmai tevékenysége során a kezdeti megszállottság és eltökéltség a minőségi szolgáltatások létrehozása iránti vággyá formálódott és az így összegyűjtött szakmaiságot mára már nem csak személyében, de vállalkozásán keresztül is megosztja a nagyvilággal. Az évek során szakterületévé vált a vállalkozásfejlesztés és értékesítés, a kezdeti hálózatüzemeltetésből/Linux alapú szerverüzemeltetésből nyert tapasztalat pedig kiegészült biztonságtechnikai szemlélettel, mely folyamatos fejlődésen keresztül elért naprakész tudást biztosít számára az informatika ezen területén. Ez a tudás és az IT szakma iránti elhivatottsága vezérli, hogy folyamatos tanulással és fejlesztésekkel a leghatékonyabb technológiai megoldásokat kínálja ügyfeleinek.